Menu Sluiten

Nieuws archief

PETRUS PJ EN HARMINA KNALLEN NAAR HET KAMPIOENSCHAP IN DE M2

Petrus PJ en Martinus PJ hadden zich op prima wijze geselecteerd voor de indoor finales. Deze finales werden verreden in Sonnega. De beste combinaties kwamen aan de start en dit resulteerde in een kampioenschap voor Petrus PJ met Harmina Holwerda. Ze kreeg maar liefst 68.17 procent van de twee koppige jury. Dit was met ruime voorsprong op de nummer twee met ruim 60 procent. Alles leek te kloppen in de proef en er waren dan ook weinig fouten te melden. Martinus PJ liet zich zien in de Z1 en werd vierde in deze sterk bezette klasse waar de concurrentie hoog was. We zijn natuurlijk weer heel trots op de resultaten. Petrus PJ en Martinus PJ maken zich nu op voor de tuigwedstrijden in Tolbert op 2 april. Daarna gaat Martinus PJ weer naar Udo de Haan om het seizoen te beginnen in de Ereklasse tuigen en Petrus PJ blijft thuis en gaat met Pieter tuigen voor de concourswagen. Ook hij gaat beginnen in Tolbert op 2 april.


PETRUS PJ 5E BIJ DE NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN M2
Op 12 maart 2011 was het zover. Harmina en Petrus PJ mochten deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. Op zich al een hele prestatie dat je bij de 23 beste paarden van Nederland mag rekenen in de klasse M2
Ze hadden zich op prima wijze geselecteerd en de verwachtingen waren hoog gespannen.
Helaas waren er ook dit keer weer juryleden geselecteerd die geheel niet op 1 lijn zaten. De combinaties worden beoordeeld door twee juryleden. Bij de ene kregen Harmina en Petrus PJ 205 punten. Dat zou een eerste plaats opleveren want dat was de hoogste score van de M2. De andere jury beoordeelde de combinatie echter met 179 punten. Maar liefst 26 punten verschil. Er was zelfs een combinatie met 41 punten verschil. Hoe is het mogelijk dat dezelfde proef zo verschillend wordt beoordeeld bij een kampioenschap. Dit had dus grote invloed op het eindresultaat want ze gaan uit van het gemiddelde.
Je zou verwachten dat dit niet zou mogen gebeuren bij dit belangrijke kampioenschap maar het is toch gebeurd. Desondanks een fantastisch resultaat voor Harmina en Petrus PJ. Laten we ons daar maar weer op concentreren . Respect voor de ruiters die zich toch weer steeds opladen en over deze wanpraktijken heen kunnen stappen en zich gewoon weer gaan selecteren voor volgend jaar.

Vrijdag 4 februari 2011 was het zover, de Friese Kampioenschappen in Sneek

Harmina mocht daar aan de start komen met Petrus PJ in de klasse M2.
En wat we hadden gehoopt maar nooit durfden dromen, mochten Harmina en Petrus PJ een kampioenstitel aannemen, namelijk Fries Reservekampioen met maar liefst 190 punten.In maart mag Harmina Friesland gaan vertegenwoordigen op de Nederlands Kampioenschappen te Wanroij. Harmina, heel veel succes in Wanroij en we komen je natuurlijk aanmoedigen. Het volgende hoogtepunt moeten de indoor kampioenschappen te Sonnega, 19 maart 201, worden met Martinus PJ en Petrus PJ.
Natuurlijk houden we u op de hoogte.


Kroonmerrie Rixt Z heeft het naar haar zin in Australië

Rixt Z, de kroonmerrie van 2009 is vorig jaar naar Australië vertrokken samen met haar merrieveulen. Nadat Rixt Z op de Centrale keuring het felbegeerde Voorlopig kroon predikaat kreeg deed ze de IBOP test en werd definitief kroon. Rixt was drachtig en kreeg een prachtig merrieveulen.

Nadat het veulen oud genoeg was voor de lange reis naar Australië hebben we Rixt en het veulen laten gaan. Het is altijd maar afwachten of je paarden goed terecht komen maar het gevoel was goed via de mail en we hebben de gok gewaagd. We hebben het wel goed gedaan want we hebben nog veel contact via de mail en vandaag zijn de nieuwe eigenaren met Rixt naar het strand geweest (moeten we hier niet aan denken maar het is daar natuurlijk nu heel mooi weer).

Rixt heeft het duidelijk erg naar haar zin. We wilden u de foto’s niet onthouden. We zijn natuurlijk super blij dat Rixt Z het naar haar zin heeft en hopen dat ze ook dit jaar een gezond veulen op de wereld gaat zetten. Dan is het op naar het modelschap.


MARTINUS PJ DUBBEL SPORT

Het is Harmina en Martinus PJ gelukt om vlak voor zijn 7de verjaardag, 27 februari 2011, dubbelsport te worden. Martinus PJ was vorig jaar al sport geworden bij het tuigen. Aan de leidsel Udo de Haan en nu onder het zadel. Martinus PJ en Harmina hadden maar 4 wedstrijden nodig om de benodigde 5 punten in de Z1 te rijden. Vandaag, 23 januari 2011, waren er indoorwedstrijden te Assen. Georganiseerd door fokvereniging Groningen Drenthe combinatie. De wedstrijden vonden plaats in de prachtige accommodatie van Sunrise Stables. De spanning was hoog maar ook onder het zadel toonde Martinus PJ wat hij waard was en reed naar een prachtige score van 205 punten en behaalde dus het laatste winstpunt die nodig was om zich dubbelsport te kunnen noemen.

Je zou zeggen dat de top in zicht komt maar Martinus is fit en in bloedvorm. Tot april 2011 schitteren Harmina en Martinus PJ nog in de dressuurring en daarna gaan Udo en Daniella de Haan zich weer over hem ontfermen en hopen we dat ze weer de sportieve strijd aan kunnen gaan in de Ereklasse. Ook was Harmina Holwerda weer succesvol met de hengst Petrus PJ.
Ze kwam uit in de klasse M2 en met 202 punten liet ze de zware concurrentie achter zich en behaalde ze de eerste prijs.TEATSKE FAN E HAMSTERHEIDE NAAR TSJECHIË

Teatske, de kersverse kroonmerrie, gaat zijn sportcarrière voortzetten in Tsjechië. Ze zal in Nederland bevallen van haar eerste veulen en nadat ze weer drachtig is zullen moeder en haar veulen de reis naar Tsjechië maken. We wensen de nieuwe eigenaar veel geluk en we weten dat ze heel veel plezier gaan beleven aan “onze” super brave Teatske.


HET IS ZOVER…………..TEATSKE  FAN ‘e HAMSTERHEIDE KROON

Vrijdag 10 december 2010 was het zover. Teatske fan ‘e Hamsterheide moest haar Ibop test laten zien en zou er worden gekeken of haar Voorlopig kroonschap omgezet zou worden in definitief Kroon. Het was een spannende week want wat gebeurde er wat er in 10 jaar nog nooit gebeurd was? Harmina was ziek en wel zo erg dat ze niet kon rijden en op bed moest blijven liggen. Geen paniek………….rustig blijven……misschien gaat het snel beter. Dinsdag nog steeds niets binnen kunnen houden en toch nog even een dag rust. Toch tijd voor paniek? Volgens Pieter niet maar daar ging hij woensdag iets anders over denken. Harmina probeerde te rijden en echt lekker voelde ze zich nog steeds niet. Iemand anders zoeken? Wel kort dag. Nog maar een dagje afwachten. Donderdag ging het al wat beter en bikkel Harmina wilde het toch gaan proberen. 5 kilo lichter en met een stralende lach zat Harmina vrijdag 10 december 2010 te 10.00 uur dan toch op onze topper Teatske  fan ‘e Hamsterheide. Ze reden alsof er niets was gebeurd en Teatske liet een super proef zien en liet zich makkelijk rijden. Je zag al wel dat ze hoog drachtig is en dat ze wat forser was dan normaal. Ondanks dat….79 punten en het kroonpredikaat was binnen. Eigenlijk hadden we die dag twee nieuwe kronen. Teatske fan ‘e Hamsterheide en Harmina Holwerda voor haar doorzetting vermogen.


Even een foto van deze ochtend. 6 jonge hengsten spelen in de binnenbak terwijl er
hard gewerkt wordt om hun boxen schoon te houden. De paarden staan inmiddels
allemaal op stal omdat het land wel erg nat werd. Dan maar even een andere manier
vinden om ze te socialiseren en wat beweging te geven voordat ze na de winter allemaal
beleerd worden en mogelijk uw nieuwe droompaard te gaan worden.


Afgelopen weekend was het dan zover. De Centrale Merriekeuring te Drachten 2010. We hadden een paar ijzers in het vuur en
we kunnen tevreden terug kijken op dit spectaculaire evenement. Annette fan ‘e Hamsterheide was kampioen geworden op de fokdag te Assen en mocht dus ook mee. Ze deed het super. In een sterk veld, waar tenslotte alle eerste premie merries uit het hele land komen, werd ze derde. Haar zus, Teatske fan ‘e  Hamsterheide kreeg op de keuring in Assen een eerste premie en mocht dus proberen haar voorlopig kroonpredikaat binnen te halen. Dit lukte en ze gaat binnenkort haar IBOP test afleggen om het voorlopige in een definitieve kroonschap om te zetten. We hadden er op gehoopt maar het feest was nog niet voorbij want ze werd koploper in haar groep. De eerste twee mogen naar de kampioensring en dat was dus ook weggelegd voor Teatske. Eigenlijk hadden we er op gerekend om tegen 18.00 uur weer thuis te zijn maar de kampioenen kwamen pas tegen half tien de ring in dus er zat niets anders op dan een patatje te eten en af te wachten op wat komen ging. Teatske liep tot het einde mee en dat was meer dan we verwacht hadden. Ook Martinus PJ (foto Karin Sevink)) mocht de baan in. Hij werd gehuldigd voor het kampioenschap in de damesklasse en in de ereklasse. Hij kwam omhangen met twee kampioenslinten de baan in en liet zien waarom hij de kampioen was. Lange dagen maar het was de moeite waard.

De fotograaf Bart van der Hoek stuurde ons nog een leuke foto die we graag even met u willen delen. Op de keuring in Assen deden Pieter en Ulrich PJ mee in de rubriek bestgaand tuigpaard. Op het moment dat Pieter met Ulrich de baan inreden zag ik tot mijn schrik dat Pieter geen stropdas droeg. Pieter bleek deze te zijn vergeten en dacht het zo wel even te kunnen doen maar dat ging dus mooi niet door. Van de voorzitter van Groningen Drenthe combinatie, de heer Johan Meijer, werd de stropdas van de hals gehaald en ben ik snel de baan ingelopen. Tijdens het opstellen kreeg Pieter alsnog een stropdas om. Niet zonder resultaat want hij won de rubriek met Ulrich PJ en zal op de centrale Merriekeuring  meedoen in de finale bestgaand tuigpaard.


Bart dank je voor de foto.

Zaterdag, 9 oktober 2010, is de moeder van Martinus PJ preferent geworden.
Op de keuring in Ermelo kreeg de zus van Martinus PJ,  Renske fan ‘e Cooypleats haar sterpredikaat. Dit was de vierde nakomeling met een ster predikaat van Saskia fan Beintemahus en dus leverde dat haar het preferentschap op.
De nakomelingen van Saskia, die voor haar preferentschap hebben gezorgd zijn:
IJldau fan ‘e Cooypleats, ster, vader Fetse
Jantsje fan ‘e Cooypleats, ster, vader Fetse
Martinus fan ‘e Cooypleats, ster en sport,vader Tsjerk ( Martinus PJ)
Renske fan ‘e Cooypleats, ster, vader Jasper

Bovenstaande paarden zijn de eerste vier nakomelingen van Saskia.Saskia fan Beintemahus met het veulen van 2010

Wij feliciteren de eigenaren van Saskia fan Beintemahus, meneer en mevrouw de Boer uit Engwierum, met dit fantastische resultaat.


WEDEROM SUCCES VOOR MARTINUS PJ BIJ LAATSTE CONCOURS VAN 2010

Op woensdag 22 september 2010 werd het laatste concours van 2010 verreden. Het was het straatconcours te Workum. Het is een super goed georganiseerd concours met vele prijzen en ook dit jaar ;iet het weer ons niet in de steek. De sfeer is ook altijd erg gezellig omdat iedereen dit concours ontspannen kan rijden. Alle kampioenschappen zijn immers verreden. Het is natuurlijk wel zaak dat je je titel nog even waar gaat maken en dat lukte niet bij iedereen. Bij Martinus PJ gelukkig wel. Hij was met Udo de Haan kampioen 2010 geworden in de ereklassen en ook vandaag werd hij weer eerste. Daniella Smit was kampioen 2010 in de damesklasse en ook deze titel werd gemakkelijk waargemaakt. Ook Daniella werd dus eerste met Martinus PJ in de damesklasse.


Martinus PJ wordt door Lars gefeliciteerd
met zijn overwinning in de ereklasse
Daniella en Jan na de overwinning van Martinus PJ in de damesklasse

Het dubbelspan Martinus PJ en Keimpe. Ze werden tweede in deze klasse. Het was de laatste wedstrijd voor keimpe. Hij gaat van zijn welverdiende rust genieten. Keimpe werd geëerd voor al zijn overwinningen in de afgelopen jaren. De opvolger van Keimpe staat klaar. We houden zijn naam nog even geheim. Als alles goed lijkt en het nieuwe dubbelspan is geheel klaar voor de strijd, stellen wij het span aan u voor via de site.
Toch eens opmeter hoeveel meter manen Martinus PJ en Keimpe samen hebben.

Op 22 september 2010 werd er in Workum wel het kampioenschap “tuigen onder het zadel” verreden. Er deden 18 paarden mee en Harmina Holwerda werd derde met Petrus PJ. Een prachtig resultaat in een sterk veld. We feliciteren Harmina dan ook en zaterdag zal ze met Petrus PJ en Ulrich PJ haar titel verdedigen in Kootwijk. Daniella Smit bleek niet alleen een kampioen te zijn bij het tuigen voor de Sjees maar liet dat ook nog even zien onder het zadel.
Ze werd kampioen 2010.

We kregen van Karins hobby fotografie deze foto toegezonden.

Aan het eind van het concours in Workum stonden we vrolijk aan de kant van de weg.
Van links naar rechts zijn dat:
Martijs Hartzman (vriend van Harmina) Pieter, Janet en Harmina Holwerda.
Die vrouw die daarnaast staat ken ik niet en daarnaast staat mevrouw Okkema.

We staan de zwarte parels aan te moedigen en op dat moment kwam Karin eraan. Die moesten we natuurlijk ook even toejuichen en als je dat doet bij iemand met een camera om de nek…….ja dan kan het gebeuren dat dat op de gevoelige plaat wordt vastgelegd.
Dank je wel voor deze leuke foto Karin.

Op maandag 13 september 2010 werd het stratenconcours te Rolde georganiseerd. Wij hadden ons niet ingeschreven. Workum zou voor Martinus PJ de laatste zijn en Pieter PJ had zijn wedstrijdseizoen in tuig afgesloten in Drogeham met een keurige derde plek. Er was echter een uitvaller in Rolde en we konden deze plaats nog opvullen en we besloten om ons alsnog met  Pieter PJ voor de concourswagen op te geven voor het concours. De leidsels waren dit keer in handen van Pieter Wijbenga zelf. Daar we toch heen moesten is ook Harmina meegegaan met Petrus PJ voor het tuigen onder het zadel. Het was een erg leuk concours dat super was georganiseerd. Pieter begon met Pieter PJ in de limietklasse en reed keurig naar een derde plaats. Het was een geheel nieuwe ervaring daar er gewoon zand op een straat was gestrooid en je moest dus gewoon een paar keer heen en weer over de straat. Pieter PJ bleef keurig op koers lopen. Ook was het de eerste keer dat Pieter onze Pieter PJ zelf in een concours uitbracht.

Helaas liep het programma bijna een uur uit zodat het te donker was om nog leuke foto’s te maken. Zeker op het moment dat Harmina met Petrus PJ de baan in moest was de straatverlichting al aan. Desondanks was het nog prima te volgen. het werd een spannende strijd dat overtuigend werd gewonnen door Harmina met Petrus PJ. Een super resultaat voor Harmina. Harmina heeft zich met Petrus PJ en Ulrich PJ geplaatst voor de wedstrijden in Kootwijk maar eerst gaat Harmina nog proberen het kampioenschap tuigen onder het zadel te bemachtigen in Workum. Natuurlijk probeer ik daar weer foto’s van te maken zodat we dat met u kunnen delen.

LEUKE DAG VAN HET PAARD IN BOSCHOORD

Zondag 5 september waren we weer te gast in Boschoord. Elk jaar wordt daar het “Dag van het paard” georganiseerd en kun je de hele dag naar shows kijken. Ook is een strodorp dat elk jaar groter en gezelliger wordt. We hadden een leuke stand ingericht in samenwerking met Fokvereniging Groningen Drenthe combinatie,  “tweespan” en het KFPS. We hebben weer veel mensen enthousiast kunnen maken over het Friese paard en veel uitleg kunnen geven over de keuringen, fokkerij en gebruiksdoel. We hadden Wanda meegenomen en men kon raden hoe zwaar onze Wanda was. Niemand had het op de kop af geraden maar 700 kilo was het dichtste bij. Wanda woog namelijk 701 kilo. De winnares kreeg een mooie Friese deken uitgereikt. We hebben het getroffen met het weer. Het was de hele dag droog en het was dan ook een drukte van belang. Echt een topdag gehad.

Foto’s zijn gemaakt door Janet van der Ark en Coby Prooy

OOK DROGEHAM WEER EEN SUCCES VOOR UDO EN MARTINUS PJ

Zaterdag 4 september 2010 het concours te Drogeham. Er waren voor ons geen kampioenschappen meer te behalen maar wel was het een sterrenconcours voor de ereklasse, damesklasse, dubbelspan en het tandem drie van de titels mocht Martinus PJ weer op zijn naam schrijven.

Het begon met de ereklasse. Het was ondanks dat hij al kampioen was, misschien nog wel spannender want je zou er toch niet aan moeten denken dat ze hun titel niet waar zouden maken. Gelukkig gebeurde dat niet en werd Martinus PJ wederom eerste. Je zag wel dat de alle paarden wat concours moe begonnen te worden. gelukkig was het een goed veld en het weer was fantastisch. Vervolgens de damesklasse dat ook door Martinus PJ en Daniella Smit werd gewonden eveneens het tandem, met aan de leidsels Udo de Haan. Keimpe liep dit keer weer voorop en Martinus PJ vond dat wel best en liep weer in 1 rechte lijn achter Keimpe aan. wat weer een mooi plaatje opleverde. Het dubbelspan was moeilijker en in die klasse werden Keimpe en Martinus PJ tweede. Desondanks weer een super dag. Op naar Workum voor het laatste concours dat is altijd wel weer bijzonder. Het is een straatconcours en mega gezellig in de straten van Workum.

Alle rubrieken werden natuurlijk onder het kritisch oog van Lars gevolgd.
Hij was ook zeer tevreden.

Daniella Smit rijdt haar een na laatste concours van 2010 en wonTrots kunnen we weer terugkijken op deze prachtige dag vol oranje lintjes.
Wederom iedereen heel veel dank voor alle hulp.


MARTINUS PJ KAMPIOEN EREKLASSE IN GRONINGEN

Zaterdag 28 augustus 2010,  werden de kampioenschappen Ereklasse verreden in Groningen. Martinus PJ was al 7 keer eerder beloond met een eerste plaats maar vandaag was het erop of eronder want het moet op de dag van het kampioenschap nog wel even gebeuren. Het was dus een spannende dag en we moesten tot 13.30 uur wachten om te zien of Martinus PJ het kampioenslint kreeg omgehangen. Om Martinus PJ wat te sparen voor het kampioenschap en het feit dat het een zwaar veld was geworden met al die regen, besloot Udo de Haan , om eens een ander dubbelspan te proberen. Het werden Keimpe, van fam. de Haan, en Pieter PJ van Pieter en Janet. Het was een verrassende uitkomst want het span werd al eerste binnen geroepen. Bij het overrijden liet Pieter PJ  zien dat hij nog erg jong is en nog niet de kracht heeft die Keimpe wel heeft. Ze werden tweede. Wel super want het was de eerste keer dat ze in het span liepen

Daniella Smit spant meestal Martinus PJ voor de wagen in de damesrubriek.
Dit keer werd het Keimpe en ook hier liet Daniella zien dat ze super kan sturen en werd met Keimpe eerste in deze damesrubriek. Deze overwinning had een gouden randje want het is het laatste seizoen voor Keimpe en om het seizoen dan zo af te sluiten is helemaal top.

En dan het grote moment.


De Spanning steeg ondanks de goede kansen die Martinus PJ en Udo de Haan hadden. Het veld was zwaar door de regen maar lag er nog fantastisch bij. Martinus PJ werd steeds sterker en het deerde hem niet zoveel dat hij wat harder moest werken. Udo de Haan stuurde Martinus PJ ontspannen en moeiteloos door de baan. Ze werden als eerste binnen geroepen en mochten met 5 paarden overrijden. Ook nu bleef Martinus PJ maar lopen en het kampioenschap kon haast niet uitblijven. Toch blijft het spannend tot het moment dat de jury de verlossende woorden spreekt:
” EN DE KAMPIOEN IS……………………….NUMMER 148,
MARTINUS PJ MET UDO DE HAAN.

Wat een ontlading en wat een geweldige prestatie.
Vorig jaar was Martinus PJ winnaar van de limietklasse en daarmee winnaar van de ‘Provinsje Fryslân-Priis’, terwijl hij het jaar ervoor de competitie voor nieuwelingen naar zich toe trok. Het zal moeilijk worden om volgend jaar de lijn door te zetten maar we gaan natuurlijk ons best doen. We hebben nu nog Drogeham en Workum en dan gaat Martinus PJ weer de dressuur in voor het winterseizoen.

foto’s o.a. Karinshobbyfotografie.nl

We zijn ontzettend trots op de prestaties die Udo de Haan en Daniella Smit
met Martinus PJ  hebben behaald.

HARMINA HOLWERDA EN PETRUS PJ FRIES RESERVEKAMPIOEN

Op 11 juli 2010 reden Harmina en Petrus PJ de selectiewedstrijden voor het Fries Kampioenschap. Harmina en Petrus PJ werden geselecteerd en zaterdag 14 augustus 2010 werden de kampioenschappen verreden. Harmina en Petrus PJ kwamen uit in de M1 en er waren 47 combinaties. De kampioenschappen werden in twee groepen verreden en in de ochtend stonden Harmina en Petrus PJ derde en in de middag werden de finales verreden met de beste 12 combinatie waaronder Harmina en Petrus PJ. Harmina en Petrus PJ wisten zich nog een plaats te verbeteren en werden daardoor Reserve Kampioen met maar liefst 65.17 %. Het scheelde maar 0.16 met de kampioen. Op 3 september zijn de Nederlandse kampioenschappen te Ermelo.

Foto:Karins hobby fotografie

Wederom een kampioen voor Pieter en Janet

Annette met de trotse eigenaren Pieter en Janet

Het was weer een leuke en vooral gezellige keuring bij Groningen Drenthe Combinatie. Deze werd op 14 augustus 2010 gehouden bij Sunrise stables te Assen. Waren de velden vorig jaar te klein en wat hobbelig, dit jaar was er veel werk gemaakt van het egaal krijgen van de banen. Het waren mooie grote banen en de paar hobbels die er nog inzaten konden we voor lief nemen want dat was bijna niets meer. Ook was het voor Pieter en Janet weer een vruchtbare dag. 6 paarden waren er geladen. De door Piet Sibma klaargemaakte groep paarden stond er weer tip top voor en daar zou het dus niet aan mogen liggen. In de ochtend begonnen we met de drie jarige merries voor opname stamboek en eventuele sterverklaring. We hadden twee paarden die we uitbrachten in deze rubriek. Dat waren Wiske van de Veldkampen (Harmen keer Feitse) en Walsdame PJ. Wiske is een mooie merrie om te zien maar het onbrak haar nog wat aan kracht. Ze werd opgenomen met een derde premie. Wiske zal haar carrière voortzetten in Frankrijk. Ook kwam Walsdame PJ in de baan. Als ze ster zou worden dan zou haar moeder Renneke preferent worden. Het mocht gebeuren want ze liep als een trein en werd ster met een tweede premie. Wij feliciteren de nieuwe eigenaren van Renneke dan ook met het verdiende preferenschap. Vervolgens kwam Teatske fan é Hamsterheide voor de jury. Ze werd in 2009 al ster verklaard maar we zagen er nog wel een eerste premie ster in en daarom is ze het laatste jaar in de wedstrijden uitgebracht door Annemieke Wijbenga. Dit resulteerde inderdaad in een eerste premie en ze mocht dus mee lopen in de kampioensring voor drie jaar en oudere merries. Daar kon ze het echter niet redden tegen de best bewegende Talina oet Oale Kloosterveen van de fam. Oldenburger. Talina werd kampioen in deze rubriek en natuurlijk feliciteren we de fam. Oldenburger met dit fantastische resultaat. Vervolgens kwamen de ruinen in de baan. Rytse PJ heeft de limietklasse gelopen voor de concourswagen in handen van Pieter. Rytse PJ werd ster verklaard met een tweede premie. Ook Rytse gaat ons land verlaten en gaat in dubbelspan lopen in Zweden.
Het nieuwe concourspaard voor volgend jaar is Ulrig fan de Keningswei, in de sport zal hij Ulrig PJ heten. Hij liep de sterren van de hemel en liet de rest van de ruinen achter zich en werd ster met een eerste premie. Voor het kampioenschap hadden we nog een ijzer in het vuur in de vorm van onze Annette fan ‘e Hamsterheide. Annette komt uit dezelfde moeder (Dette) als Teatske fan é Hamsterheide. Ook is Dette de moeder van Rixt, die in 2008 kampioen 3 jaar en oudere merries werd en Fokdagkampioen op de keuring in Garijp. We hadden dus best wel hoge verwachtingen van Annette en ook Piet Sibma vond het een fijn paard om mee te werken. Ze kwam op kop te lopen, met een eerste premie, in haar rubriek en mocht dus ook naar de kampioensring. Eerst het kampioenschap bij de jeugd. Annette moest het hier op nemen tegen nog een twenter en een enter. De twenter moest al snel de baan verlaten en bleven het enter van de fam. Eilander en Annette over. als jeugdkampioen werd vervolgens Annette uitgeroepen en reserve kampioen werd het enter Fleur fan Sweltjes State van de fam. Eilander. Dat was dus hoopgevend voor het kampioenschap. Eerst had Pieter de kersverse eerste premie ruin Ulrig PJ voor de wagen gespannen voor de rubriek tuigen. 5 deelnemers bonden de strijd met elkaar aan om te proberen 65 punten of meer te vergaren en daarmee een ticket naar de Centrale merriekeuring in Drachten te verdienen. Ulrig PJ en Pieter mochten na een hevige strijd als eerste opstellen en met maar liefst 77 punten mogen ze samen naar de Centrale keuring in Drachten. Pieter en Ulrig PJ wonnen hiermee ook een uur tuigles van niemand minder dan Udo de Haan die deze prijs ter beschikking had gesteld voor degenen die deze tuigrubriek zou winnen. Marge Emmens was deze les niet nodig want zij won de beker voor de beste menner, in dit geval menster. Op deze beker is meerdere malen haar naam te bewonderen. Vervolgens de rubriek waar iedereen de hele dag naar toewerkt en het spannendste moment van de hele dag.. Wie wordt Fokdagkampioen van 2010.

In de kampioensring liepen enkele kampioenen uit het verleden mee dus het zou een zware kluif worden voor onze Annette. Ook omdat er over het algemeen niet veel twenters uitgekozen worden voor het Fokdagkampioenschap. Van die gedachten had Annette helemaal geen last  want ze zweefde door de baan net of de oudere merries helemaal niet bestonden bleef ze maar lopen.. Ze had, niet zoals Pieter en ik , geen last van zenuwen en een klam velletje want ze liep gewoon door. Uiteindelijk bleven Talina oet Oale Kloosterveen van de fam. Oldenburger en Annette over voor de verdeling van de titel Fokdag en reserve Fokdagkampioen van 2010. Na enkele zenuwslopende minuten was de jury eruit. Ze riepen onze Annette uit tot Fokdagkampioen van 2010 van Groningen Drenthe en Talina oet Oale Kloosterveen werd reserve kampioen. Met een voldaan gevoel konden we dus weer huiswaarts keren en we kunnen niet anders zeggen dat Piet Sibma, en zijn team het weer keurig voor elkaar hadden. De paarden kregen weer de aandacht en verzorging die ze verdienden en na een lange dag keuren staan de paarden weer thuis. Bijkomen van alle indrukken en lekker uitrusten in het land voordat ieder zijn weg weer gaat. Rytse PJ gaat volgende week de reis maken naar Zweden. Wiske zal binnenkort naar Frankrijk afreizen. Ulrig PJ gaat zijn sportcarrière in de winter samen met Harmina Holwerda voortzetten en in de zomer zal hij op het concoursveld te vinden zijn in handen van  Udo de Haan en Daniella Smit. Walsdame PJ gaat ook een sportcarrière tegemoet bij ons en wie weet volgend jaar voor een eerste premie weer naar de keuring. Teadske fan ‘e Hamsterheide zal haar carrière voortzetten als Teatske PJ onder Annemieke Wijbenga en blijft dus ook bij ons thuis. Annette fan ‘e Hamsterheide gaat volgend jaar weer naar de keuring voor een eventuele sterverklaring en zal ook bij ons op stal blijven.

Foto’s: Janna Kroes

Als we dachten dat de regen was achtergebleven in Buitenpost dan hebben we ons vergist want ook in Rijs hielden we het niet droog. Er was echter enorm veel publiek en de sfeer was super. De dag begon super met een overwinning voor Martinus PJ in de ereklasse. Het kampioenschap gaat plaatsvinden over drie weken in Groningen dus we hopen dat Martinus PJ zich daar net zo laat zien als in Rijs. Hij was weer super en ondanks dat het drukke weken waren geweest liet Martinus PJ ons niet zitten. Hij liep als een fris hoentje en danste door de baan. Dat leverde hem een eerste plaats op. Het achterbeen gebruik van Martinus PJ wordt met het concour beter en het is een heel apart gezicht dat hij zijn achterbenen even vast houdt voordat hij ze weer op de grond zet. Ook won hij de damesklasse in wederom een sterk veld. In het tandemklasse begonnen Keimpe en Martinus heel bijzonder en werden ook als eerste binnen geroepen. Super dat er veel aanspanningen waren maar dat leverde ook problemen op doordat er spannen bijzaten die niet voorwaarts waren en de hele ploeg ophielden. Het eerste gedeelte ging dankzij de stuurkunsten van Udo de Haan toch nog heel goed en kon hij hier en daar de spannen ontwijken zonder die spannen te hinderen. Toch werden Keimpe en Martinus PJ als eerste naar binnen geroepen en dat zag er dus rooskleurig uit. Keimpe en Martinus PJ waren echter van hun stuk gebracht en bij het overrijden stapte Martinus PJ over de strengen en moest er dus hulp van derden aan te pas komen om de paarden weer op koers te zetten. De regel is dat als er moet worden ingegrepen dat het span dan niet meer verder mag rijden en zodoende moesten we het kampioenschap voorbij laten gaan en moesten we als 4e opstellen. In de ereronde (met alle ruimte) liep het tandem weer super. Helaas was dat dus net te laat voor de kampioenstitel. Op naar Groningen. Nieuwe ronden nieuwe kansen.

MARTINUS EN KEIMPE NEMEN REVANCHE

Nadat Martinus PJ en Keimpe afgelopen maandag naast het kampioenschap dubbelspan grepen en tweede werden achter het perfect lopende span van Bouke de Boer, namen ze vandaag in Buitenpost revanche. Nadat Martinus PJ wederom eerste werd in de ereklasse en ook de damestitel met Daniella Smit opeiste werden Martinus PJ en Keimpe, in handen van Udo de Haan, wederom eerste bij de dubbelspannen. Udo had Keimpe en Martinus PJ van plaats gewisseld en dat was mogelijk de sleutel naar het succes. Het was een fantastisch gezicht hoe Martinus PJ en Keimpe als 1 paard voor de wagen stonden en precies in elkaars ritme liepen. Ondanks de regen, die met bakken uit de hemel kwam, bleven ze maar doorgaan en werden als eerste binnengeroepen. Zaterdag gaan we naar Rijs waar het kampioenschap Tandem wordt verreden. Martinus PJ en Keimpe werden in Opmeer al eerste in deze rubriek maar het moet nog wel even gaan gebeuren op het moment dat het van ze verwacht wordt. We wachten met spanning af en houden u natuurlijk weer op de hoogte.

MARTINUS PJ IN DRIE RUBRIEKEN EERSTE

Ook Martinus was weer op dreef in Joure. het veld was zwaar maar dat deerde Martinus PJ niet. Het begon met een eerste plaats in de damesklasse. Daniella en Martinus PJ waren in Norg al kampioen geworden en mochten ook dit maal als eerste opstellen. Vervolgens begon de ereklasse en ook daar wist Udo de Haan met Martinus PJ een eerste plek te bemachtigen. In het Tandem werd Martinus samen met keimpe tweede. Keimpe en Martinus PJ hadden elkaar weer helemaal gevonden in het dubbelspan en in een constante gelijke pas liepen ze overtuigend naar de overwinning in het dubbelspan. Dit was echt de mooiste overwinning van de dag omdat we erg blij zijn dat Keimpe en Martinus PJ elkaar, vlak voor de komende finale in Opmeer weer gevonden hebben en het ritme te pakken lijken te hebben.

WEDEROM SUCCES VOOR PIETER EN RYTSE PJ


Joure was wederom een succes wedstrijd voor Rytse PJ in handen van Pieter Wijbenga. Het was een spannende strijd dat hoofdzakelijk ging tussen de dekhengst Olgert en onze eigen Rytse PJ. Het was een veld van 13 paarden en Olgert en Rytse PJ sprongen er uit en mochten opstellen als de nummer 1 en 2.


Na een blessure van Pieter PJ, mocht hij ook in Joure weer zijn kunsten laten zien. Lars PJ houdt goed in de gaten hoe zijn favoriete Pieter PJ het doet. Pieter PJ is goed op weg en mocht nu als derde opstellen.
Pieter PJ werd door Udo de Haan door de baan gereden.

MARTINUS PJ KAMPIOEN IN DE DAMESKLASSE


Het was weer een vruchtbaar concours voor Martinus PJ in Norg op 27 juli 2010.
Het was weer een prachtig en zeer goed georganiseerd concours.
In Norg wordt altijd een kampioenschap verreden. Martinus PJ werd daar al eens kampioen in het klavertje drie samen met Keimpe ne Wate.
Dit jaar werd het kampioenschap damesrubriek verreden en Martinus PJ, in handen van Daniëlla Smit werden kampioen in deze rubriek.
Voelt goed als het Wilhelmus voor je wordt gespeeld en je paard staat vooraan. Het geluk kon niet op want ook in de ereklasse was het Martinus PJ, in handen van Udo de Haan, die het oranje lint kreeg omgehangen.
En als klap op de vuurpijl mochten Keimpe en Martinus PJ vooraan opstellen in de rubriek tandem. In een mooie rechte lijn stuurde Udo de beide paarden over het veld. Martinus PJ trok de sjees en Keimpe liep in een constante lijn voor Martinus PJ te pronken en liep over het veld alsof hij de hele wereld wilde laten zien hoe mooi hij is met zijn lange manen en mooi front.
Helaas was mijn eigen camera niet erg bestand tegen de vroeg invallende nacht en de foto’s zijn gemaakt door Karins hobby fotografie. Volgens mij is het geen hobby meer want de foto’s zijn prachtig geworden.
Er zijn dit keer dan ook heel veel mensen die we moeten bedanken. Udo de Haan voor het perfect door de baan sturen van de paarden en natuurlijk Daniella Smit die het toch voor elkaar kreeg om het kampioenslint binnen te halen. Ze was al meerdere keren eerste geworden in de damesrubriek maar als het er dan op aan komt moet je het toch maar even waar maken. Jan Smit voor het groomen en de vrolijke noot, mevrouw de Haan voor haar onuitputtelijke steun en de lekkere koffie en niet te vergeten Karin Sevink voor het maken van de geweldige foto’s die we hier op de site kunnen bewonderen.
Het wordt een zware week voor de paarden want donderdag 29 juli 2010 gaan we naar Joure en komt ook Rytse PJ weer in de baan. Maandag Opmeer, woensdag Buitenpost en zaterdag 7 augustus in Rijs.
We houden u op de hoogte.

ALGEMEEN EN FOKDAGKAMPIOEN VOOR PIETER EN JANET

Op zaterdag 17 juli was de grote dag voor Pieter en voor mij. We hadden ons voorgenomen geen verwachtingen te hebben omdat het dan altijd meevalt maar stiekem hoop je toch op goede resultaten.
De dag begon met een kop koffie om de zenuwen wat weg te drinken.
Pieter en Lars PJ hadden zich op een stoel geïnstalleerd en hebben eerst even het terrein overzien. Spannend begin van de dag.Foto’s Bart vd Hoek

Na de koffie was het tijd voor actie. We begonnen de dag met Tjitske van de Slothoeve ( Beart keer Gradus) Tjitske is in het bezit van een vol papier en was vorig jaar ster geworden met een tweede premie.

We hadden er echter goede hoop op dat ze een eerste premie zou kunnen behalen en we hebben haar daarom dit jaar voor graadverhoging naar de keuring gebracht. Dat was niet zonder resultaat want Tjitske kreeg het felbegeerde 1ste premie lintje aangehangen.
Dat was dus een goed begin maar je weet nooit hoe de rest van de dag gaat verlopen.
Pieter PJ mocht, na een korte rustperiode, zijn kunnen ook weer laten zien en hij is weer op de goede weg en mocht als vierde opstellen.
Martinus PJ deed het Pieter PJ even voor en werd eerste in de damesklasse en tweede bij de dubbelspannen. Martinus mocht weer naast zijn vertrouwde maatje Keimpe lopen. Keimpe is weer helemaal terug en het was weer een genot om naar dit span te kijken.
Ze liepen ook samen in het tandem en ook daar mochten ze als tweede opstellen.
Vervolgens kwam Zarine PJ weer in de ring om te kijken of ze het Algemeen kampioenschap zou kunnen behalen.
Onze droom kwam uit want Zarine PJ werd zowel Algemeen kampioen (3 jaar en oudere merries) als Fokdagkampioen.
Ook Harmina Holwerda kon weer thuis komen met goede resultaten. Naast een ticket voor Friese paarden met dressuuraanleg mocht ze ook de zilveren zweep in ontvangst nemen bij de rubriek bestgaand rijpaard. met haar eigen hengst, Petrus PJ. Met Ulrig PJ verdiende ze ook een ticket naar Drachten. Ze mag daar dan ook met beide paarden uitkomen.
Als toetje mocht ook Annemieke Wijbenga, met Teatske van de Hamsterheide, sportnaam Teatske PJ, ook een ticket voor Drachten in ontvangst nemen. Ze werd keurig tweede en had ruim voldoende punten voor Drachten.


Karin’s hobbyfotografie
PIETER KRIJGT EEN TICKET NAAR DRACHTEN

Op vrijdag 16 juli 2010 streed Pieter samen met Rytse PJ naar een ticket voor de centrale merriekeuring te Drachten.
Het werd een spannende strijd en nadat de telling was gedaan bleek dat we ruim voldoende punten hadden gescoord om met Rytse PJ af te reizen naar Drachten in oktober 2010.
Dit om de titel bestgaand tuigpaard te behalen.

ZARINE PJ UITGEROEPEN TOT BESTE MERRIE VAN DE DONDERDAGDonderdag 15 juli 2010 begonnen de spannende keuringsdagen voor ons. We hadden wat ijzers in het vuur en begonnen op donderdag met Zarine PJ (Beart keer Ritse)
Zarine PJ is een dochter van de sportmerrie Anjo, waar Harmina onder het zadel veel successen mee heeft behaald. Anjo werd na het behalen van haar sportpredikaat verkocht naar Amerika en dus was Zarine PJ de nakomeling die haar eer hoog moest houden hier in Nederland. Na een 6 weekse training bij Piet en Rianne Sibma was het donderdag dus zover.
Zarine was de enige merrie die over de gehele dag een eerste premie mocht ontvangen en werd daarmee ook uitgeroepen als beste merrie van de donderdag.
Dat gaf dus goede vooruitzichten voor het eventuele kampioenschap op zaterdag.
De spanningen liepen natuurlijk hoog op.

Vandaag, 1 juli 2010, zijn we begonnen met de keuringen.
We hadden meteen onze eerste stermerrie van dit jaar. Ylse, Harmen keer Feitse, kreeg haar verdiende ster predikaat toegewezen.
Het was warm en veel paarden lieten zich slecht zien maar de hitte hield
onze Ylse niet tegen om de sterren van de hemel te lopen en dat werd dus
beloond met een ster. Het zat er allemaal al vroeg in want vorig jaar
werd ze jeugdkampioen in Assen bij de keuring van Groningen Drenthe combinatie.
De volgende keuring waar we te vinden zijn is Garijp op 15 en 17 juli 2010.
Ook doen we daar mee met Friese paarden met dressuuraanleg,
tuigen en bestgaand rijpaard.


karinshobbyfotografie

Rytse PJ komt even de Saloon van binnen bekijken.

Na de training stond hij op de spuitplaats maar besloot even te gaan kijken waarom we rond koffietijd altijd de saloon ingingen.
Nadat hij het allemaal even had bekeken ging Rytse PJ vervolgens weer rustig terug naar de stallen. We wilden u dit plaatje niet onthouden

Na hard werken is het lekker uitstappen.
Daarna moest Lars ook even op onderzoek uit. Dit was in Dokkum waar Martinus PJ de ere klasse won en de damesklasse.Pieter en Janet vieren de successen van het feit dat Martinus PJ sport is geworden en dat hij nog steeds vele klassen wint.


Janet en Pieter

Wij danken een ieder die heeft meegeholpen om dit te laten gebeuren.

Ook gisteren (zaterdag 26 juni) in Dokkum werd Martinus PJ in de ereklasse
eerste en ook won hij de damesklasse.
Het span Martinus PJ en Tristan rukken op. Ze werden derde.

MARTINUS PJ SPORT

Met trots kunnen we u mededelen dat Martinus PJ vandaag, 20 juni 2010, zijn laatste punt heeft binnengehaald voor het felbegeerde sportpredikaat.
Pieter en Janet danken Udo de Haan en Daniella Smit voor deze geweldige prestatie en natuurlijk mogen we daarbij mevrouw De Haan en Jan Smit niet vergeten. Met hun hulp was het nooit zover gekomen.
We zijn geweldig trots op dit team

WEDEROM EEN GOEDE DAG IN GORREDIJK VOOR STAL WIJBENGA


Het was op 20 juni weer feest.
Pieter bracht Rytse PJ in een veld van maar liefst 14 paarden uit. Hij werd derde en de punten stromen ook voor Pieter en Rytse binnen.
Martinus PJ mocht zich dit keer laten zien voor de concourswagen in de open klasse. Het duurt namelijk nog even voordat er weer een wedstrijd voor de Sjees is en we wilden daarom ook eens kijken hoe hij het voor de concourswagen deed. Dit pakte goed uit want ook hier werd Martinus PJ, met natuurlijk aan de leidsles Udo de Haan , weer eerste.
Tristan, de nieuwe spangenoot van Martinus PJ, van fam. de Haan, deed het in de limietklasse voor de concourswagen ook super want ook die gingen met een eerste prijs naar huis.
Dat Martinus PJ en Tristan elkaar, voornamelijk in de hoofdhouding, nog niet helemaal gevonden hebben bleek uit de vierde plaats die ze haalden.
Het was in elk geval een goede oefening en voornamelijk was het om wedstrijdervaring op te doen voor de jonge, fantastisch bewegende Tristan.

De volgende keer mogen ze hun kwaliteiten weer laten zien voor de Sjees.

RYTSE PJ EN PIETER IN PINGJUM GRANDIOOS NAAR
EEN EERSTE PLAATS

Op 5 juni 2010 werd er in Pingjum de limietklasse voor de concourswagen verreden.
Pieter had Rytse PJ voor de concourswagen gespannen.
Beiden hadden er zin in maar de verwachtingen waren niet al te hoog omdat in het veld van maar liefst 12 paarden sterke paarden aanwezig waren en Rytse nog maar net in de wedstrijden wordt uitgebracht in de Limietklasse.
De zenuwen waren echter niet nodig want al gauw bleek dat Rytse PJ, met zijn enorm mooi front, er uitsprong en direct de aandacht van de jury trok.
Het commentaar van de jury was dat Rytse PJ mooi over de benen liep en dat deed in een constante balans. Ook vond de jury dat Rytse PJ achter erg sterk was en zijn mooie front goed gebruikte. De jury vertelde dat Rytse PJ graag aan het werk was en dat de hele wedstrijd bleef doen.

De drie koppige jury was dan ook unaniem in hun beslissing en zetten Rytse PJ,
gestuurd door Pieter, aan kop.

karinshobbyfotografie

2e Pinksterdag was het weer een super mooie dag voor
Stal Wijbenga, ditmaal in Eext.

Pieter PJ komt uit in de competitie maar omdat er enkele weken geen competitie wordt verreden is besloten om Pieter PJ in de limiet te laten lopen om wedstrijdervaring op te doen en te kijken of hij tegen de groten zou kunnen concureren. Dit pakte super uit want Pieter PJ liep zo naar de derde plaats.

Vervolgens mocht Martinus PJ de baan in.

Was het vorige wedstrijd nog een nek aan nek race, ditmaal was er geen twijfel mogelijk en liep Martinus PJ naar de overwinning in de ereklasse.
Nog 1 punt te gaan en dan hebben we een sport hengst op stal staan.


Lars brengt de koffie rond

Ook mocht Martinus PJ als eerste opstellen in de damesklasse.

Bij de dubbelspannen moest Martinus PJ het ditmaal zonder
zijn grote vriend Keimpe doen.

Keimpe moest deze wedstrijd verstek laten gaan en is er een nieuwe combinatie geprobeerd waarvan we verwachten dat het het span van 2011 gaat worden. Tristan van mevrouw de Haan werd naast Martinus PJ gespannen. Het bleek een top duo. Gelijke gangen en precies gelijke paarden. Ze deden het heel goed samen en als de hoofden nog op 1 lijn komen te staan is het helemaal perfect.
Tristan en Martinus PJ mochten in hun eerste wedstrijd samen al als derde opstellen.

Op zaterdag 15 mei 2010 werden er weer wedstrijden
verreden en dit maal was dat in Roden.

Het was weer een succesvolle dag.
Pieter PJ klimt elke wedstrijd een treetje hoger. Hij werd nu 2e in een erg sterk veld. We hopen natuurlijk dat hij deze lijn door gaat zetten in Eext op 24 mei 2010.
Martinus PJ en Keimpe werden 1ste bij de dubbelspannen. Het was geweldig om te zien hoe Udo en Daniella het span door de baan stuurden. Martinus PJ en Keimpe hadden elkaar weer helemaal gevonden en liepen bijna de hele wedstrijd gelijk. Het was net of er maar 1 paard voor de kar stond.

In de ereklasse deed Martinus PJ het ook super en werd tweede. Hij heeft nu vier punten en dus nog twee te gaan voor het sportpredikaat.

Op de wedstrijden is het onderling altijd mega gezellig.

Op het terrein kom je iedereen en van alles tegen. Deze foto bewijst
maar weer eens hoe braaf de Friese paarden zijn.

Ook Lars had het weer heel erg naar zijn zin.

Hij vindt het prachtig om tussen de zwarte parels te lopen maar vindt het
ook nog wel eens een beetje eng. Wacht maar tot hij groot is.

De verrassing van 8 mei 2010 in Lunteren waren Pieter Wijbenga en Rytse PJ.
In een zeer groot veld van 10 paarden wist Rytse PJ de dekhengsten Olgert naar een derde plaats te rijden en de dekhengst Tietse naar de 2e plaats te rijden
Pieter bracht Rytse PJ uit in de limietklasse voor de concourswagen.
Rytse PJ was 1 van de jongste paarden die meeliep en mocht gelijk als eerste opstellen. Pieter stuurde Rytse PJ soepel door de baan en je kon zien dat Rytse PJ het heel erg naar zijn zin had en vrij en fris door de baan liep.
Bij het overrijden, waarbij alleen Rytse en Tietse aan deel mochten nemen, maakte Pieter en Rytse PJ een beginnersfoutje en dan zeggen de reglementen dat je dan niet meer als eerste mag opstellen en zodoende moesten Pieter en Rytse PJ dit keer Tietse voor laten gaan en stelden ze als tweede op.

Al met al een mega goede prestatie en we zijn dan ook super trots op Pieter en Rytse PJ met deze prestatie.

Ook voor Martinus stroomden de punten binnen. Martinus moet 6 punten halen om het felbegeerde sportpredikaat te halen.


Ook op 8 mei in Lunteren werd Martinus PJ geplaatst en
kreeg er zodoende weer een punt bij.
Martinus PJ en Keimpe hadden elkaar in het dubbelspan nog niet helemaal gevonden en werden tweede. Dit keer was het stuivertje wisselen tussen Daniella en Martinus PJ en Jolanda Schreuder in de damesklasse. Jolanda was in Lunteren niet te verslaan. Ze won alle rubrieken. Gelukkig kon Martinus PJ super aansluiten en werd in elke rubriek 2e.
Het gaat dus dit jaar een super spannende strijd worden want de paarden zijn aan elkaar gewaagd en er is dus geen ruimte meer voor een off day maar er zal elke wedstrijd volop gereden moeten worden om de koppositie vast te kunnen houden.

Wij hebben er alle vertrouwen in en gaan donderdag 13 mei 2010 in
Bennekom zien wat er gaat gebeuren.

Op 8 mei 2010 werden de wedstrijden in Lunteren verreden en het was mega spannend want het was tevens de eerste keer voor Pieter PJ met Udo de Haan in de competitie en voor Rytse PJ met aan de leidsels Pieter Wijbenga hemzelf.
Pieter PJ moest er nog even inkomen en had nog maar een paar
keer voor de sjees gestaan.

Dit resulteerde in een vierde plaats. Pieter PJ gaat donderdag 13 mei en
zaterdag 15 mei revanche nemen in respectievelijk Bennekom en Roden.
We hadden op 8 mei 2010 ook Petrus PJ geladen.
Dit voor de rubriek “tuigen onder het zadel”

Petrus PJ had er zin in en zweefde door de baan. Het was een grote groep paarden die waren gezadeld. Harmina werd tweede maar bij het overrijden viel Petrus PJ in de galop en dat resulteerde in een 4e plaats. Al met al een super prestatie.

De top fotograaf van de dag was natuurlijk
Bart van der Hoek.

Hopelijk zien we veel schitterende foto’s
van deze dag in verschillende paardenbladen.

Deze foto is trouwens in hoge kwaliteit
genomen dus na te bestellen via onze site.

Op 30 april begon het wedstrijdseizoen voor Martinus PJ.
Martinus was na zijn dressuurperiode weer helemaal terug. Martinus wordt uitgebracht door Udo en Daniella De Haan. Het seizoen begon super want er was een eerste prijs te halen bij de Damesrubriek.
Op naar Lunteren op 8 mei 2010


Op 13 maart werden de Nederlandse kampioenschappen te Wanroij verreden.
We waren met twee paarden vertegenwoordigd.
Petrus PJ werd door Harmina super door de baan gereden en het was dan ook een hele nette proef. Ze werden 9 de in het eindklassement.
Met Martinus PJ werd ook een hele goede proef gereden. De jury zat echter totaal niet op 1 lijn. Ze zaten maar liefst 20 punten uitelkaar. Ook bij het beoordelen van de KWPN paarden zat de jury in deze klasse wel tot 30 punten uitelkaar.
Van een serieuze jurering was hier dus geen sprake.
Martinus PJ gaat deze week weer terug naar Udo de Haan en Danielle Smid.
Het dressuurseizoen voor Martinus PJ is weer voorbij en hij gaat deze zomer in de ereklasse tuigen starten.
Alles bijelkaar opgeteld heeft Martinus PJ een super jaar gedraaid. Zowel voor de wagen als onder het zadel en we gaan ons best doen om dat dit jaar te evenaren maar het zal een hele kluif worden.
Harmina gaat het zomerseizoen in met Rixt PJ en Tjitske PJ en
natuurlijk Petrus PJ
Udo de Haan gaat het zomerseizoen in met Martinus PJ en Pieter PJ
Pieter Wijbenga gaat het zomerseizoen in met Rytse PJ

Martinus PJ heeft van de fokvereniging Groningen Drenthe combinatie de titel gekregen van “best sportpaard van 2009”.
Bij deze titel hoort een mooi bronzen beeld van een Fries paard.
We hopen deze wisselbokaal zolang mogelijk in bezit te houden. Het is Jacq en Eva Poppen twee jaar gelukt en we gaan ons best doen dit te evenaren.
Pieter en Janet hebben inmiddels een nieuw competitie paard op stal, genaamd Pieter PJ. Hij zal door Udo de Haan en Danielle Smid worden uitgebracht in de competitie en de damesklasse.
Pieter gaat dit jaar starten met Rytse PJ voor de concourswagen. Zijn eerste wedstrijd is in Tolbert op 27 maart 2010.
Tjitske, stermerrie van Beart, heeft een merrieveulen gekregen.
Beiden maken het goed. De vader van onze eerste merrieveulen
van dit jaar is Michiel.

Maandag 8 februari 2010, was RTV Noordoost Friesland op bezoek bij Stal Wijbenga, voor een interview en een fotoreportage.
Dit naar aanleiding van het verreden Fries Kampioenschap te Sneek.
Op de foto de kampioen Petrus PJ,  L2 dressuur en reservekampioen M1 dressuur , Martinus PJ met in het midden hun berijdster Harmina Holwerda.
Het interview is te lezen op www.radionof.nl

Wederom was Stal Wijbenga succesvol bij de kampioenschappen. Dit keer was het bij de Friese kampioenschappen.Harmina reed Petrus PJ naar het kampioenschap in de L2.Tussen de KWPN ers was het succes van de Friese paarden enorm want de eerste drie plaatsen in L2 waren vergeven aan de zwarte parels.
Harmina reed vervolgens ook nog Martinus PJ naar het Reserve kampioenschap in de M1.We gaan dus met twee paarden naar de Nederlandse kampioenschappen op 13 maart 2010.Natuurlijk houden we u via de site op de hoogte.

Groningen Drenthe combinatie organiseerde het weekend van 22, 23 en 24 januari de indoor Friezen competitie Bij Sunrise Stables in Assen.
Natuurlijk waren we weer van de partij en Harmina werd met Petrus PJ eerste in de L2 met maar liefst 212 punten. Martinus PJ deed het ook super en werd derde met 198 punten in de M.
Nadat Martinus PJ de proef had gereden moest hij natuurlijk uitgestapt worden en Pieter had een fiets gevonden bij Sunrise Stables. Pieter zou Pieter niet zijn als hij geen creatieve manier zou vinden om Martinus PJ droog te stappen en Pieter fietste mooi door de stallen met Martinus PJ gedwee achter zich aan.

Voor beiden dus een prima oplossing.

Wat weer een geweldige hengstenkeuring hebben we achter de rug.
We hadden dan wel geen hengsten meer in de race maar desondanks hadden we wel weer paarden bij ons.
Harmina werd voor Marit Synette PJ gehuldigd omdat ze kampioen in Kootwijk werd en Martinus PJ werd in het zonnetje gezet voor al zijn overwinningen in het tuig. Ook nu staat hij weer eerste in de Friezen competitie (dressuur) dus dat gaat de goede kant op.
Ook kreeg Harmina een clinic aangeboden door het Fries paarden stamboek en die werd gegeven door niemand minder dan Tineke Bartels.
Tineke was erg tevreden over de dressuurprestaties van Martinus en loofde Harmina om haar perfecte houding en zit.
Als klapper op de vuurpijl mocht Pieter strijden in de limietklasse voor tuigpaarden. Hij deed dit met Rytse PJ, een jonge Doaitsen.
Het was allemaal erg spannend maar Pieter en Rytse haalden alles uit de kast en mochten als tweede opstellen naast Udo de Haan. Een geweldige prestatie van Pieter en Rytse PJ. De pers loofde Pieter en Rytse om hun ontspannen houding in de baan. Voor alle deelnemende paarden was het de eerste keer maar Rytse ging steeds beter lopen en hij bleef maar gaan. We waren super trots op deze geweldige prestatie. Prachtige dagen hebben we gehad en als u bent geweest hopen we dat u net zo genoten heeft als wij dat hebben gedaan.
Op 9 december 2009 werd Harmina Holwerda gehuldigd voor al de prestatie die ze het afgelopen jaar heeft geleverd met de paarden van Stal Wijbenga.
Er was een bijeenkomst georganiseerd waar de wethouder R. Koster haar prees voor de geleverde prestaties.
Ze reed in 2009 Marrit Synette PJ naar de eerste plaats in de M/Z competitie en werd eerste in de M2 bij de Postkogeko wedstrijden te Kootwijk.
Reden genoeg voor een hapje en een drankje.
Zo, de reis naar Zweden zit er weer op. Het was een geweldige ervaring. Maandag 23 november 2009 zijn we vertrokken in de richting van Stockholm. Het werd een rit van 20 uur. Reik, Rienk, Gosse, Nykle, Majesteit en Teske kwamen, ondanks de lange reis, vrij fris van de vrachtwagen af. De boxen waren al klaar en ze konden dus lekker even uitrusten.
We zijn vervolgens rond gaan lopen op het terrein waar het evenement plaatsvond. Onvoorstelbaar groot terrein. De arena was gebouwd in een enorme Globe vormig gebouw. Er was plaats voor 15000 personen en het leek alsof er geen einde aan de lange rijen tribunes kwam.
In de loop van de week kwamen ook de bekende dressuurruiters en springruiters aan.
Elke dag werd er een training gehouden en mochten de paarden de arena alvast wat verkennen. Natuurlijk weet je nooit hoe de paarden reageren als de tribune vol zit en allemaal luid gaan applaudisseren. In elk geval vonden de paarden het geweldig om los in de arena te lopen.
Op vrijdag 27 november was ons eerste optreden en het was een super gevoel op het moment dat de paarden de arena binnen renden en het publiek op de banken ging staan. Ook de show van de Friese paarden, onder leiding van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder was een enorm succes.
Zaterdag en zondag waren de tribunes ook gevuld en kon je echt merken dat we in een enthousiast paardenland waren.
We hadden ook een stand ingericht om de Zweden van alles te kunnen vertellen over onze zwarte parels en het was dan ook een drukte van belang bij de stand.
Op maandagochtend zijn we weer terug naar Nederland gereden. Dinsdagochtend om 04.00 uur waren we weer thuis en waren we een super ervaring rijker.

Voor volgend jaar zijn we uitgenodigd voor het grote paardenevenement in Oslo en we hebben de uitnodiging dankbaar aangenomen. Ook Stockholm zal volgend jaar weer worden aangedaan.

Op zaterdag 21 november 2009 was het zover. Sinterklaas deed zijn intrede in Kollum.
Pieter had Martinus PJ en Jort van “T Zand voor de wagen gespannen en heeft Sinterklaas van de boot gehaald.
Aangekomen in Kollum bleek dat er heel veel mensen al op Sinterklaas zaten te wachten. Ook de brandweer was met groot materiaal uitgerukt om Piet te redden die in een brandende woning zat. Alles kwam gelukkig weer goed. Piet werd gered en Sinterklaas werd veilig door de mensenmassa gereden door Pieter en het dubbelspan Martinus PJ en Jort.
Stal Wijbenga is uitgenodigd om op 28, 29 en 30 november 2009 een show te geven op het grootste paardenevenement in Zweden.
Harmina en Janet vertrekken maandag 23 november 2009 richting Stockholm.
Er gaan 6 paarden mee om de show te verzorgen.

Tevens zal Stal Wijbenga een stand verzorgen waardoor we hopen de Zweden nog warmer te maken voor onze prachtige Friese paarden.

Rixt Z ( Doaitsen) is vrijdag 6 november 2009 definitief Kroon verklaard. Ze kreeg het Voorlopige Kroon predikaat in 2008 en moest de IBOP proef afleggen met een score van minstens 77 punten. Daar ze een veulen kreeg in 2009 besloten we haar pas aan het eind van het jaar de proef te laten afleggen en dat deed ze dus met succes en kreeg 78 punten.
Natuurlijk werd ze ook dit keer weer bereden door Harmina Holwerda die haar netjes haar proef liet lopen. Hierdoor had Rixt er erg veel zin in  en de combinatie liep gemakkelijk naar de 78 punten.
Voor Rixt Z zal een startkaart worden aangevraagd en zal door Harmina Holwerda, naast Martinus PJ en Petrus PJ in de wedstrijden worden uitgebracht.
U gaat haar dus in de toekomst zeker nog tegen komen maar dan onder de naam Rixt PJ.
Martinus PJ werd op 23 september 2009 Nederlands kampioen in de limietklasse. De hele zomer werden er selectiewedstrijden gereden en Martinus PJ won 90 procent van deze wedstrijden. Hij had dus ook de beste papieren in huis om het kampioenslint om gehangen te krijgen. Toch weet je het maar nooit en werd het dus een spannende strijd.
Martinus PJ mocht met 4 andere paarden overrijden en kwam ook dit keer als beste uit de strijd. De koek was nog niet op want ook bij de damesklasse en in het dubbelspan was het Martinus PJ die met de titel naar huis ging.
Martinus PJ werd ook deze zomer gereden door Udo de Haan en Danielle Smid. Martinus PJ zal dressuurmatig in de wintermaanden door Harmina in de M worden uitgebracht en in 2010 gaat hij dan weer naar Udo en Danielle. Kijken wat Martinus PJ ons gaat brengen in de Ereklasse.
Nadat Harmina en Marit Synette PJ bijna alle selectiewedstrijden al hadden gewonnen was er op 19 september 2009 de grote finale van de selectiewedstrijden in Kootwijk.Harmina en Marit Synette PJ wonnen de finale van de M2 met glans. Een knappe prestatie daar er meerdere dekhengsten in de M2 werden uitgebracht. Na de M/Z competitie 2009 mochten Harmina en Marit Synette PJ dus ook deze competitie op hun naam schrijven.
Onze kanjer Martinus PJ en Keimpe van Mevrouw de Haan zijn Nederlands
kampioen geworden bij de tweespannen. Ze versloegen de hengst Wierd
en de rest van het veld met ruime voorsprong. De leidsels waren natuurlijk
in handen van Udo de Haan.
Het was zaterdag 8 augustus 2009 een geweldige dag op de keuring in Assen bij Sunrise Stables. Pieter en Janet hadden de Jeugdkampioen genaamd Ylse fan e Muntsegroppe (vader Harmen) Tevens de Reservekampioen bij de 3 jaar en oudere merries  genaamd Teatske Tabiena G.T  (Folkert). Ook werd deze prachtige Folkert merrie Algemeen reserve kampioen van de Fokdag. Harmina mag door met de kroonmerrie Rixt,  in de rubriek Friesche paarden met dressuuraanlegen, naar de Centrale keuring en Pieter won het tuigen met de hengst Rytse vd Laarbeek Hoeve. Verder hadden we nog Jauk van Buren,  ze werd ster met een 1e premie en de ruin Roelof G.T werd ook ster met een eerste premie, ook Tjitske vd Slothoeve (vader Beart) werd ster verklaard 3  veulens van de merries die het afgelopen jaar door Pieter en Janet zijn verkocht werden in Assen beloond met een 1e premie en Aline fan de Kromme Jelte (Heinse) van de fam. Suurd promoveerde van een tweede naar een eerste premie.

Beter kon de dag voor Pieter en Janet niet zijn. Op naar de Centrale keuring.

Harmina Holwerda met Marit Synette PJ kampioen bij de M/Z competitie.
Harmina en Marit Synette PJ lieten meer dan 250 (veelal KWPN paarden) combinaties achter zich en veroverde het goud.

Martinus PJ in handen van Udo de Haan, afgelopen Pinksteren 4 keer eerste in
De Wijk, limietklasse, dubbelspan met Keimpe, damesklasse en klavertje drie.

Martinus PJ aan het spelen op het strand in Schoorl